Dr. Paul S. Mankiewicz

Founding Partner

Paul S. Mankiewicz received his Ph.D. from the City University of New York, New York Botanical Garden joint program in plant sciences. A founder of the Urban Rooftop Greenhouse Project at the Cathedral of St. John the Divine in 1982 he developed methods and models for agriculture in cities. He coupled resiliency and sustainability in the oyster reef and tidal wetlands buffer proposed for the closure of the Pelham Bay Landfill in 1989.

Dr. Mankiewicz holds patents on a biogeochemical reactor wetland treatment system for breaking down dioxins and PCBs, an ultra-lightweight growing media for green roofs, and a modular, in-vessel composting system, among others. He is past president of the Torrey Botanical Society, co-founder of the Urban Soils Institute, chair of the NYC Soil & Water Conservation District, former chair of the Bronx Solid Waste Advisory Board. In 2002 he designed and constructed the first storm water capture community garden with a biogeochemical cap over lead contaminated soil.

Dr. Mankiewicz designed and built the first green roof in the Bronx at St. Simon Stock grammar school, as well as the first zero discharge industrial-scale soil column-basd stormwater capture meadow for the Sims-Hugo New Recycling facility on the Bronx River. In 2006, he constructed a 1/10th acre fringing soil infiltration gallery and ecological buffer which has captured all runoff from the six acre material handling site, including significant storms such as hurricane’s Irene and Sandy, a zero discharge landscape that has captured 100-year storms.

In 2009, the first grey water treatment green roof was built on the Linda Tool Corporation in Brooklyn; he designed and built the first dozen of Mayor Bloomberg’s PlaNYC 2030 enhanced tree pits for storm water capture, installed in the Jamaica Bay watershed in 2010. He designed and installed the first green roof over blue roof in NYC on the 22,000 sq.ft. Falk Recreation Facility at Einstein Medical College in the Bronx, incorporating native saltmarsh vegetation, irrigated, in part, with re-purposed back-wash water from the swimming pool filter.